Blogarchívum

Translate

2016. október 15., szombat

Varrjunk egyszerűen edényfogó kesztyűt !

Avagy egy szép napos délelőtt "termése " :-)

Gondolom, hogy talán másnak is hasznára lesz , hogyan is lehet gyorsan, egyszerűen használható edényfogó kesztyűt varrni , így most megosztom Veletek a sok év alatt kiforrott tapasztalataimat . 
Nem tudom, más háztartásban mi a helyzet, de mi "esszük " a kesztyűket . :-( 
Eleinte csak bolti kesztyű volt használatban , de pillanat alatt összeégett a kezünk benne , mert csak a szépség volt a fő szempont megalkotásukkor . Így született Apa 5-lete , varrhatnál te használhatót ! 
Épp akkor kezdtem érdeklődni a patchwork munkák iránt , amikor az egyik kolleganőmtől kaptam kölcsönbe egy ilyen témájú könyvet, ahonnét a mintám származik . 
Ilyen módszerrel készültek régebben az ilyen darabok :-) 
Ezek, még nagyon tartósak voltak, mert még létezett pamut anyagú vatelin , ami jó hőszigetelő volt.
Most annak a helyettesítésére próbálom ki a pamut alapú felmosórongyot . A fliez ugyan vastag, ha több réteget használunk, de sajnos egyből átengedi a hőt . 
Most nem volt kedvem szétvagdosni az anyagot , így 

Hozzávalók :
Anyag a felső oldalához -- nálam ez a paprikás 
Anyag a tenyér felőli oldalához - nálam ez most  állítólag hővisszaverő anyag - szürke 
Bélésekhez fliez , és most pamut alapú felmosórongy , illetve vileda törlőkendő  ezek feladata majd nem átengedni a hőt a kezünkre .
Anyag a belső, kéz felőli részhez --  nálam ez világoskék 
és még 2 15cm szalag a felfüggesztéshez. 

Minta hiányában rajzoljuk körbe a saját széttárt újjú kezünket :-) 
                                                     felső lap -- alsó fliez, vileda , anyag
                           tenyér felöli oldal -- alul fliez,felmosó ruha , hő visszaverő anyag
maradék lepedővászon , jó lesz bélésnek , és az akasztónak való szalag 
A három rétegeket valamilyen formában össze kell tűzni, hogy ne mozduljon el minden -
minden irányba, mikor készre varrnánk  én most csak összevissza egyeneseket ? varrtam :-)
A kettő réteg belső , bélésnek szánt anyagra rárajzoltam a mintámat , hogy majd ezen a vonalon varrjam össze az egymásra rétegezett lapokat .
Alulra került a felső lapom, szinével felfelé, rá a tenyér felöli lapom színével egymáshoz néznek , rá kerül a 2 szinével összefordított bélés lap  ---- FONTOS ! a képen is kicsit látszódik, de a fliezes részek mindkét lapon rövidebbek mint a fedő anyagok , mert majd ezek visszahajtásával fejezzük be a kesztyünket. 
Szépen összegombostűzzük, hogy ne csússzanak el a rétegek egymástól 
Itt jól látszik a 2 cm hiány a bélés és a fedő anyag között. 
Végig varrunk a jelen , majd jön a legnehezebb rész --- úgy körbevágni nagyon vékony varrásszélt hagyva, hogy NE vágjunk bele az öltésekbe . 
Ha kész vagyunk, jöhet a kifordítás ! 
és szembesülünk vele , hogy valami nem az elvártak szerint van, visszafordítjuk és még egyszer átmegyünk a szükséges helyeken .  Ismét kifordítjuk, minden varrást jól meghuzigálunk, ellenőrizve, hogy rendesen kifordult-e és tartós -e a varratunk . 
 Majd keskeny részt begépelünk a kesztyű felső szélén hogy könnyítsük a saját munkánkat mikor visszahajtva körbe gépelve --- Befejezzük a kesztyűt ! Az oldalához becsúsztatjuk a szalagot, és már kész is a mindenhol eltisztázott , szép sima, remélhetőleg használható kesztyűnk . 
A szabás megkezdésétől a befejezésig csak 2-2és fél órát kellett ráfordítanunk , Cica abajgatással együtt :-) is :-) Majd ezután derül ki -- használatkor , hogy jót varrtam, vagy ismét csak szépet , de a varrási elv egyszerű, tiszta , érdemes próbálkozni, ha valaki kedvet érezne hozzá, csak nem tudta, hogyan is fogjon hozzá. 
Jó varrogatást, szép hétvégét kívánok ! 

5 megjegyzés:

EL RINCON DE CHELO írta...

Que bonito conjunto de cocina!!!!

Vera írta...

Köszi a szép tartalmas leirást...egyszer ezer éve, még blogom se volt, én varrtam egy kesztyűt... szinte így ahogy bemutattad,,, Végül is megvarrtam, sokadjára, mert az ujjánál bizony mindig letértem az anyagról... de mivel nem volt hővédő, így hamar átmelegedett a kesztyű...Hol lehet ilyen anyagot venni?és megéri e, hogy magad varrod, gondolva arra, hogy a hővédő anyag esetleg aranyárban van...
Bizonyára nem gyakorlott varróknak jól jön az ilyen segítség..Köszi Ági!!!!

agnesordog írta...

Verácskám, ki kell ábrándítsalak, az anyagnak CSAK a neve hövisszaverő, de viselkedésre sajnos nem tudja azt, mint régen a -- amiből máskor varrtam - hővisszaverős vasaló deszka huzat , nem találtam sehol :-( szóval ez csak szóvirág :-)

Vera írta...

köszi...

Tüzes Beáta írta...

Előző bejegyzéshez: a mintaívek internet letöltésnél okoznak meglepetést. Én is kínlódok a mostani hímzéssel.
Akinek jó varrógépe van, szívesen varr szuper jó dolgokat. Ez jó!!!