Blogarchívum

Translate

2019. január 9., szerda

Virágoskertem

Imádom az orchideákat , de sajnos nem mindíg sikerül újra virágzásra bírnom őket . Tavaly, vagy tavaly előtt kaptam több cseréppel is , mert az előzőeket sikeresen tönkre tettem -- huzatot kaptak nyáron  , és belehaltak . Nagyon sajnáltam , hisz 8-10 éve laktak már nálam . Többször virágoztak is , de csak a véletlen műveként, nem tudatos gondozásuk miatt.  Én mindíg is tudtam, hogy a szél igen káros dolog , magamat is óvom tőle rendre. Ugye mindíg teli virággal érkeznek az otthonunkba , és több hónapig lehet őket csodálni . Tavaly nyár elején jártunk Dobronakban az orchidea farmon és onnét is hoztunk virágokat , így tavaly viszonylag háromnegyed évin keresztül volt virágom, amit csodálhattam naponta . Egész nyáron fulladoztunk a hőségtől, de nem nyitottam rá az ablakot a virágaimra . Amikor jött a fűtési idény muszáj volt költözniük egy másik ablakba . Akkor tettem a cserepükbe orchidea tápot, hogy bírják a keleti ablakot , és mivel olyan sokáig volt jó idő, sütött rájuk a nap, szépen , jól elvoltak . Aztán egyszer csak észre vettem ez a hajtás talán már nem is légzőgyökér -- bár azt mind elkezdte intenzíven növeszteni, -- hanem talán virágszár ? És tényleg az !!!!!!!!! Most már mind az 5 cserépből kandikál kifelé a bimbókkal teli szár . Az első kettőn, már a virágok is kinyíltak
 Ez volt az első , Ő itt lakott ebben az ablakban egész elvirágzás óta.  Csak 5 bimbója van, de ilyen szép nagy virágfejeket növesztett cserébe. Karácsony másnapján nyílt ki az első virága .
Ezen a fehér círmoson 9 bimbó van, és 2-3 naponta nyit ki egy újabb virágot . Ezek már ebben az évben mutatták meg az arcukat a napocskának . Szeretik a reggeli világosságot , bár ez nyáron délutánig tartó tűző nap , amit nem bírnának , ezért kell költözniük . Mögöttük pedig az a szép zöld, a tavaly előtti mikulásvirágom -- szép zölden virult egész évben .  Egy hete az utolsó dobronakin , aki a legtovábbig virágzott , azon is látom a virágszárat, bár még a bimbócskáit titkolja, de remélem Ő is megörvendeztet csodás virágaival. 
A másik büszkeségem a most már 2 hibiszkuszom .  Világ életemben nagyon szerettem ezt a virágot , sok éven át gyönyörködve figyeltem volt Apósom tele virágos gyönyörűségeit, sárgáit , pirosait. De nálam mindig csak ideig óráig maradtak életben , de virágot nem hoztak :-( .  Tavaly tél végén , mikor utoljára jártunk kereteztetni , kuncsorogtam a feleségétől egy ágacskát az ő szép nagy fájukról . Egész évben figyeltem, mikor kezd gyökeresedni az ágacska , de csak kis fehér csomócskák lettek a száron, de már annak is örültem, hogy élve maradt .  Azután tavasszal akciós volt a Pennyben , és én kiudvaroltam ismét egy újabb cseréppel / immáron a sokadikkal /  ami azóta is ontja a virágokat . 

Őszi átültetéskor több, nálam szaporodott  fokföldi ibolya és a kis hajtáska hibiszkusz is földbe került , és egy gyors gondolattal ketté is vágtam és csak úgy beleszúrtam a földbe . 
Ma már  két ilyen szép ,nagy levelű növényem van belőle. 
Szóval ők alkotják az én virágoskertemet , amit naponta csodálok, dédelgetem , locsolgatom őket , remélve, hogy sok évig maradnak velünk . 

3 megjegyzés:

Tüzes Beáta írta...

Most jól érzik magukat az orchideák ezen a helyen. Hagyd ott. Nagyon szépek.
Elgondolkodtam? én sem csinálok különösebben semmit velük, néha veszek tápot. Remélem megmaradnak.

JuciKa írta...

Mindig öröm mikor virágot hoz egy növény a gondoskodásunk jutalmaként. :)

Vera írta...

Szép a virágod... sajnos eddig mindig sikerült kinyírnom szellőztetés miatt, hiába húztam el az ablaktól...Legyen sok örömöd benne!